overzichtstentoonstelling Museum Belvédère

Isabella Werkhoven - Landschappen aan de Buitenrand

29 januari - 15 mei 2022

Verschenen publiciteit over de tentoonstelling

Filmpje Omrop Fryslan - korte versie

– Dit is het ingekorte filmpje: alleen over de tentoonstelling van Isabella Werkhoven – (Laadt het filmpje niet door uw/je privacy instellingen? Via deze link kun(t) u/je het ook bekijken)  De grote tentoonstelling loopt inmiddels en gelukkig kunnen de bezoekers weer vrijelijk bewegen in het museum, met als enige verplichting een entreeticket. Vlak voor de opening (die er helaas niet fysiek was door de Corona-maatregelen) is er een filmpje opgenomen op de tentoonstelling: gemaakt door Omrop Fryslan in opdracht van het museum. Met beelden van de tentoonstelling en een interview met directeur Han Steenbruggen en Isabella Werkhoven.

(Het filmpje op het YouTubekanaal van het museum is 2 x zo lang en begint met de tentoonstelling achterin de grote zaal, het werk van Dianne Bakker.) 

Recensie over het werk en de tentoonstelling in het Dagblad v/n Noorden & Leeuwarder Courant

Een over twee pagina’s uitgebreide beschouwing die gelijktijdig verscheen in zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant  Geschreven door Gitte Brugman, als freelance journalist verbonden aan de Leeuwarder Courant.

recensie dagblad van het noorden en leeuwarder courant tentoonstelling isabella werkhoven museum Belvédère

Recensie over de tentoonstelling op Museumtijdschrift in de sectie uitgelicht

Recensie in de sectie ‘Uitgelicht’ op de website van Museumtijdschrift. Eerder al verscheen er een mooi interview in het tijdschrift in nummer 1 van 2021 naar aanleiding van het boek & Landschappen aan de Buitenrand (de aanvankelijk geplande tentoonstellingsperiode, uiteindelijk met een jaar uitgesteld door Corona). Onderstaande afbeelding toont de intro van het artikel – klik op de afbeelding om verder te lezen. (U wordt doorgestuurd naar de website van Museumtijdschrift. Opent in een nieuw venster.)

33 werken getoond - veelal uit bruikleen

schilderij berenklauwen isabella
Sol Invictus I (Berenklauwen #7), 2015, 100 x 150 cm, olieverf op linnen, particuliere collectie, Amsterdam

De  overzichtstentoonstelling in Museum Belvédère, Heerenveen die het nieuwe boek zou begeleiden werd vanwege de lockdowns  uiteindelijk met een jaar uitgesteld. Gelukkig was er afgelopen zomer de Prelude die alvast vooruitblikte naar Landschappen aan de Buitenrand. Deze grote tentoonstelling biedt, net als het boek, een omvangrijke dwarsdoorsnede uit het werk van 2004 – 2021.  De tentoonstelling beslaat de halve grote zaal in de oostvleugel van het museum, het tussenliggende museumcafé en een gedeelte van de zaal in de westvleugel. De titel ‘Landschappen aan de buitenrand‘, is overgenomen van de ondertitel van het boek dat in het museum zou worden gelanceerd. 

Grootste schilderij tot nu toe gemaakt - 2 x 3 m - te zien in de westvleugel

Uitsnede schilderij 2 x 3 meter
Uitsnede van het grote schilderij Blue Glow / 2020-22 / 200 x 300 cm / acryl en olieverf op linnen

Er is ook nieuw, nog niet eerder tentoongesteld werk te zien. Net als werk op papier èn één exemplaar van elk van de 5 piëzografiën (giclees) die in een oplage van 10 horen bij de DeLUXE Limited Edition zijn te zien in de vitrine.

Een van de nieuwste werken te zien is een in het oeuvre grootste schilderij tot nu toe: van 200 x 300 cm,. Het werd met nog natte verf uiterst behoedzaam naar het museum getransporteerd en is eerst te zien in de westvleugel van het museum, en na de wissel van één van de bruiklenen in bezit van het UMCG prominent in de grote zaal van de oostvleugel.

Verder ook nieuwe bruiklenen: werk dat niet beschikbaar was voor de tentoonstelling Enchanted in Museum More, is nu wèl op de tentoonstelling vertegenwoordigd. Zo zijn de werken Leeg Zwembad II en Let The Games Begin er nu bijvoorbeeld wèl bij.

schilderij zonnebloemen isabella werkhoven
Unknown Chant III (Zonnebloemen #9) | 2013 | 80 x 110 cm | olieverf op linnen | particuliere collectie
schilderij leeg zwembad papiermolen
Leeg zwembad II, (zwembad #5), 2004, 115 x 180 cm, olieverf op linnen, particuliere collectie, Groningen
schilderij isabella pond
Secret Swimming Pond #2 (From Within) 2014-15 / 65 x 80 cm / acryl- en olieverf op linnen / particuliere collectie

Limited Edition Boek in museumwinkel van Belvédère
- standaard editie z.g.a. uitverkocht -

Het boek gaat heel goed. De oplages van alle drie de edities naderen hun einde. De reguliere editie (€ 39,95) is alleen nog verkrijgbaar in de boekhandel. Op speciaal verzoek zijn er nog enkele leverbaar vanuit Groningen. Dus wil je echt graag een reguliere editiemail me dan even. Omdat deze standaard editie tijdens Prelude zo goed als uitverkocht raakte vanuit de bevoorrading in Groningen, ligt in de museumwinkel van Belvédère nu de Genummerde Limited Edition (€ 50,-). De bevoorrading van de museumwinkel is met deze editie wat lastiger. Immers, alle boeken moeten eerst worden gestempeld, genummerd en gesigneerd, weer ingepakt en ook dan weer geëtiketteerd en genummerd. De museumwinkel gaat echter tamelijk snel door de voorraad heen. Daardoor kan het voorkomen dat er soms even geen boeken in de museumwinkel liggen. 

→ De twee Limited Editions (de Limited en de DeLUXE met print) zijn echter doorlopend verkrijgbaar via deze website. (Zo lang de voorraad strekt, uiteraard.) Het boek nu bestellen? Dat kan via onderstaande knop↓

NB Inmiddels zijn er 2 edities uitverkocht, nog verkrijgbaar is de DeLUXE Limited Edition met exclusieve print. Ook die kun je bestellen via onderstaande knop.

Uitgeverij Waanders Zwolle verzorgt sinds 1 april 2021 de distributie naar de boekhandels en de museumwinkels, uitgezonderd die in Museum Belvédère, waar de boeken vanuit Groningen zullen worden aangeleverd.

This function has been disabled for Isabella Werkhoven.